tirsdag 9. august 2011

Ukens tilbud: Store, grønne planter 1/2 prisBedre innemiljø med grønne planter
Denne uken har Floriss halv pris på alle store, grønne planter. De er pene å se på, lett å holde i live og er fargeklatter i stua - og med grønne planter kan inneklimaet også bli bedre.

De plantene som gir oss best luft i huset er fredslilje, gullranke og bregne. Eføy, bjørkefiken og paraplytre har også miljøvennlige egenskaper.

Luftrensere
Noen planter fungerer nemlig som luftrensere, ved at de ”spiser” giftige avgasser og frisker opp luften ved å avgi oksygen. De plantene med størst bladoverflate produserer mest oksygen.

Støydempere
Gjennom fotosyntesen renser grønne blader luften ved å omdanne karbondioksid til oksygen. I tillegg er plantene med på å holde luftfuktigheten på et sunt nivå. De virker også støydempende og skaper liv og stemning i rommet, ifølge bogront.no.

Avstressende
Forskning viser at færre blir plaget med hodepine og luftveisinfeksjoner når det finnes grønne planter i innemiljøet. Stressnivået minker og konsentrasjonen blir bedre. Andre studier har slått fast at utsikt til trær, busker, gress og blomster virker avstressende.

Ti-på-topp-liste
Det amerikanske romfartsinstituttet NASA har ifølge bogront.no gjort omfattende forskning på hvilke planter som gir optimal luftrensende effekt, med tanke på å innføre planter på romstasjoner. De har laget en ti-på-topp-liste over grønne planter med gode egenskaper når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, motstandsdyktighet, stell og vedlikehold:

1. Ladypalme
2. Arekapalme
3. Gummiplante
4. Bambuspalme
5. Dvergdaddelpalme
6. Dracaena
7. Eføy
8. Ficus
9. Fredslilje
10. Sverdbregne

Ikke vann for mye
Du trenger ikke ha grønne fingre for å holde disse grønnplantene frodige og friske. Det største problemet er at vi gir plantene for mye vann. Velg foreksempel fredsliljen, den sier tydelig i fra når den er tørst.

Av Gunn Beate Reinton Rulnes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar