mandag 9. januar 2012

Ukens tilbud: Orkidémarked

De neste to ukene vil alle Florissbutikker i landet ha bugnende orkidémarked - og togrenet phalaenopsis vil kun koste 99,-.


Orkidéer er både flotte fargeklatter og elegant dekor i huset i januar.

Slik steller du orkidéene dine
I århundrer har orkideer i alle sine størrelser, former, farger og lukter symbolisert alt som er eksotisk og mystisk. Det finns ca. 40 000 ville arter i naturen. I 1856 blomstret den første kunstige krysningen, og siden den tid er det ingen som helt sikkert kan anslå det nøyaktige antall, men tallet nærmer seg 100 000 hybrider.


De vanligste artene som blir dyrket er: Phalaenopsis Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Oncidium, Paphiopedilum, Vanda og Cambria.

Blomstringstiden varierer, vanligvis fra 3 - 8 mnd i året. Ved å klippe av den øverste delen av stengelen etter blomstring, kan du få fram nye knopper fra anlegg ved det eneste stengelleddet (også kalt øyet). Planten vil selv vise deg hvor du skal kutte: Den visner ned til et ledd. Du skal klippe av den visne delen. Visner den helt ned, så klipper du den helt ned. Da kommer det ny stengel helt nedenfra bladfestet, men det kan ta litt tid.

Phalaenopsis vil stå lyst og varmt, gjerne i vinduet, men ikke i direkte sol, eller over varmekilder. Der blir det for varmt og tørt. Det fører til at planten feller knopper, og / eller får inntørkede og skrukkete blader og luftrøtter. Når planten ikke blomstrer, kan den godt stå litt kjøligere, f.eks. i soveromsvinduet, og samle krefter. MEN - den tåler ikke temperaturer under 15 grader.


Trekk er også en effektiv måte å drepe en orkidé på, så hvis du skal lufte, må du flytte orkidéen din, helst til et annet rom.

Den beste måten å vanne orkidéen din på, er å holde potta under springen (lunkent vann!) i noen sekunder, så den blir gjennomvannet uten å bli druknet. Pass på at den får renne godt av seg før du setter den tilbake i pyntepotta og vinduskarmen. Den må IKKE stå med røttene i vann!

Dette kan du gjøre ca en gang i uka, oftere når det er varmt i været. Gjødsel er fint en gang i måneden, da bruker du orkidégjødning og følger bruksanvisningen.

Håper du lykkes med dine orkideer - og at de kommer igjen og igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar